Hartcoherentie
Iedereen ervaart wel stress af en toe. En dat is helemaal ok!
Maar hoe langer hoe meer mensen ervaren langdurige stress...
Stress op het werk, stress thuis, stress om te sporten, stress voor de kinderen, stress om te moeten..., stress voor vanalles en nog wat! Zeker in deze moeilijke en onzekere tijden...
We hebben het druk druk druk en nemen te weinig de tijd om even te vertragen. Als dit enige tijd zo doorgaat, geraakt je lichaam uit balans en kan je last krijgen van stressklachten. Hoe langer we deze signalen van het lichaam negeren, hoe groter de onbalans en het gevaar om af te stevenen op een burn-out.
Met hartcoherentie leer je via een eenvoudige ademhalingstechniek beter met stress om te gaan.
Deze techniek is wetenschappelijk onderbouwd en wordt succesvol ingezet voor wie lijdt onder stress, burn-out, slaapproblemen, hyperventilatie, angsten, ...
Hoe werkt het?
Je hart geeft continu signalen naar je brein. Veel meer signalen dan je brein naar je hart zendt. Als je hartritme door stress en gefrustreerde emoties chaotisch verloopt, ontvangen je hersenen dit signaal, en reageren ze hierop. Je reageert vanuit stress en een vecht-vlucht-modus op de situatie. Maar omgekeerd werkt dat ook zo! Als je hart in balans is, zendt je hart signalen naar je brein dat alles veilig en ok is. En je kan reageren vanuit een 'veilige modus'.
Met hartcoherentie kunnen we werken om je hart in deze veilige balans-status te brengen.
Door ademhalingstraining!
Ademhalingsoefeningen?
Een woordje uitleg...
Je hartritme is sterk verbonden met je ademhaling. Bij inademen gaat je hartslag versnellen ( je drukt je 'gaspedaal' in).
Bij uitademen vertraagt je hartslag en ga je rustig worden (je drukt je 'rempedaal' in). Door de ademhalingstraining bij het hartcoherentie-traject leer je ademen op een regelmatig en rustig tempo. Hierdoor gaat je hart in een regelmatig tempo slaan.
Met biofeedbackapparatuur meten we je ademhaling, je hartritme, kortom je hartcoherentie. We leren je hoe je deze thuis kan meten met een app op je computer of smartphone. Of met andere hulpmiddelen.
Eigenlijk meten we de hartritmevariabiliteit (HRV) tijdens de training. Wat is nu 'hartritmevariabiliteit'?
Wel, je denkt misschien dat je hart regelmatig klopt, maar dat klopt niet ;-). Bijvoorbeeld: als je hartslag 60 keer per minuut is, wil dat niet zeggen dat je hart exact elke seconde 1 keer klopt. Nee, de tijd tussen 2 hartslagen in varieert continu. Deze variatie in hartritme noemt men de hartritmevariabiliteit. Met een hoge HRV heb je een 'flexibel' hart dat goed kan reageren op stress-situaties, en dat beter kan herstellen na een stress-situatie. Hoe hoger je HRV, hoe weerbaarder je bent om met stress om te gaan.
Als je last hebt van stress, vermoeidheid, negatieve emoties zoals angst, woede,... heb je een lage HRV.
We zien dat alles bij onze meting.
Iemand met stress,... heeft een chaotisch hartritme.
Als je dankzij de oefeningen hartcoherent bent, zien we een mooi, vloeiend ademhalingspatroon.
Hier zie je chaotisch ademhalingspatroon.
Hier een hartcoherent-ademhalingspatroon. Dat willen we bereiken.
Kortom
Door deze ademhalingstraining heb je invloed op je hart, je hart heeft invloed op je brein, en dankzij je rustige, regelmatige ademhaling, zijn je hart en brein in evenwicht! Logisch toch?
Concreet
Bij een volgende stress-situatie kan je reageren met een rustig brein ipv met een overprikkeld, emotioneel brein. Je krijgt een andere kijk op situaties, je hebt meer veerkracht om met stress om te kunnen. Je ziet stress-situaties sneller aankomen en in plaats van een impulsieve stressreactie kan je beredeneerder reageren. Wanneer je toch stress hebt ervaren of overprikkeld bent, kom je sneller terug in balans door op je ademhaling te letten.
Je pakt je stress overdag aan, waardoor je brein tijd heeft om alles te verwerken. Stressreductie overdag is heel erg belangrijk om emotionele reacties, angsten, twijfels,... tijdens de dag te verwerken, zodat je ze niet meer mee naar bed neemt. Je hoeft 's nachts niet meer te piekeren en je hebt rustigere nachten . Het stresshormoon cortisol werkt het slaaphormoon melatonine ook tegen. Teveel stress (en dus cortisol) bij het slapen gaan, maakt dat je te weinig melatonine hebt 's avonds. En melatonine is nodig om je lichaam in slaapmodus te brengen.
Door overdag ademhalingsoefeningen te doen laat je je stressniveau zakken zodat je 's nachts kan slapen. Toch geweldig !
Er worden ook hormonen vrijgemaakt die zorgen voor energie en herstel.
En dit allemaal door gewoon te ademen!
Het ademhalingspatroon aanleren is een belangrijke stap in de training. Maar je kan het effect van hartcoherentie nog vergroten door het opwekken van positieve emoties. Daar werken we ook aan. Je krijgt ook tips om toe te passen bij concrete situaties. Psycho-educatie over hoe stress invloed heeft op je hart, je brein,...
Wat wordt van jou verwacht?
Een hartcoherentietraining bestaat uit 4 sessies. Tussen elke sessie is een periode van ongeveer 2 weken.
Tijdens deze sessies leer je de ademhalingstechniek en krijg je meer uitleg over stress, het hart en de impact van hartcoherentie op het lichaam.
De training wordt stelselmatig opgebouwd. Je leert stapsgewijs de ademhalingstechniek aan.
Na elke sessie krijg je een mail met de nodige info.
Er wordt van jou verwacht dat je actief deelneemt en dagelijks oefent!
Elke dag oefenen is het engagement dat van jou verwacht wordt. 3x6 minuten/dag of 2x/10 minuten per dag.
Benieuwd? Wil je meer weten?
Bel of mail me voor meer info.
0477/ 375980
annemievanschoenbeek@hotmail.com
Niet overtuigd? Hieronder staat de link naar een eenvoudige ademhalingsoefening. Probeer maar eens uit, en voel wat het met je doet!
Succes!
Lieve groet,
Annemie